Olette valinneet minut ikuistamaan vauvanne hänen elonsa alkutaipaleella.

Kiitos luottamuksestanne!

Tässä muutamia neuvoja, joita noudattamalla voitte saapua kuvauksiin rauhallisin mielin, ja päivästä tulee jokaiselle onnistunut ja ikimuistoinen kokemus.

Näin kuvauksiin valmistaudutaan:

Huom! Nämä neuvot perustuvat vastasyntyneen kuvaajien kokemuksiin ja ovat hyväksi havaittuja ohjeita rauhalliseen, stressittömään ja helppoon kuvauspäivään.

Kuvat onnistuvat parhaiten silloin, kun sekä vauva että vanhemmat ovat kuvauksissa rentoina, ja siksi haluankin korostaa, että nämä neuvot ovat vain suuntaa-antavia.

Ohjeiden noudattamisesta ei saa aiheutua vauvalle tai vanhemmille ylimääräistä stressiä. Tärkeintä on, että odotatte innolla kuvauksia ja kauniita kuvia upouudesta perheenjäsenestänne.

Vauva kannattaa syöttää 2−3 tuntia ennen kuvauksia ja syöttää uudelleen heti, kun olette saapuneet studiolle. Yrittäkää pitää vauva hereillä muutama tunti ennen kuvauksia esim. kylvettämällä, hieromalla tai varpaita kutittelemalla.

Yleensä näiden neuvojen noudattaminen riittää ja vauvastanne saadaan ihanan unisia kuvia. Mutta jos vauvanne on ennen kuvauksia kovin väsynyt tai nälkäinen ja haluaa nukkua tai syödä, häntä ei tietenkään tarvitse estellä.

Pukekaa vauvalle matkan ajaksi jotain helposti riisuttavaa, esimerkiksi body & trikoot tai pyjama. Yleensä vauva nukahtaa autoon tai vaunuihin matkalla studioon, mutta herää siinä vaiheessa, kun häntä aletaan studiolla riisua. Silloin vauva saa syödäkseen, eikä yleensä tarvitse odotella kovinkaan kauaa ennen kuin hän vajoaa hyvin sikeään uneen.

Vastasyntyneet ovat hyvin herkkiä lämmönvaihtelulle eivätkä osaa vielä säädellä kehonsa lämpötilaa. Hehän ovat vastikään tulleet kohdusta, jossa lämpötila on 36,6 ºC. Vauvojen on mukava olla ja ne nukkuvat sikeämmin, kun lämpötila on tarpeeksi korkea. Siksi pidän kuvauspaikan lähellä aina lämmittimiä, eikä syytä huoleen, lämpötila ei nouse niin korkeaksi, että vauvalle tulisi kuuma.

Parhaiten vauva pysyy unisena, kun hän saa maitoa vähän väliä kuvausten aikana. Jos ruokitte vauvanne pullosta, kannattaa mukaan varata tavallista enemmän maitoa.

Jos vauvanne on hyvin utelias eikä asetu aloilleen aivan heti, ei syytä huoleen. Otan vauvasta kuvia myös hereillä — mikä sen parempi tapa ikuistaa hänen pikkuruinen persoonallisuutensa. Ennen pitkää vauva kyllä nukahtaa, ja siinä vaiheessa sitten kuvataan hänen höyhensaari-ilmeensä. Onnistuneet kuvaukset vaativat kaikilta hiukkasen kärsivällisyyttä.

Jos käytätte tuttia, ottakaa se mukaan. Tutit todella auttavat vauvan tyynnyttämisessä. Jos teillä ei ole tuttia, studioltani löytyy uusia ja käyttämättömiä, sillä niistä tosiaan ON apua. Vauvalle ei tietenkään ole pakko tarjota tuttia, jos niin on teistä parempi.

Vauvanne on suurimman osa kuvauspäivästä alasti ja ennen pitkää luonto kutsuu. Ei siis kannata nolostua, jos vauvanne pissaa tai kakkaa peittojen, rekvisiitan tai kuvaajan päälle. Sitä sattuu tuon tuosta ja se on yksi harvoista vauvakuvaajan ammatin vaaroista.

Vauvanne iholla voi kuvauspäivänä olla kuivia laikkuja, ja se on aivan normaalia. Ethän siis levitä öljyä vauvan iholle. Kuiva iho on helpompi käsitellä Photoshopissa kuin kovin kiiltävä. Hormoninäppylät, keltaisuus ja muut vauvojen iho-ongelmat saadaan myös Photoshopissa piiloon.

Isät: Suositeltu asukokonaisuus esim. yksivärinen istuva t-paita ja farkut. Jos suinkin mahdollista, pakkaa mukaan sekä musta että valkoinen paita. Yksinkertainen valkoinen kauluspaita, jonka hihat saa käärittyä, sopii myös hyvin.

Äidit: Rento hihaton paita toimii hyvin. Kannattaa valita neutraali väri ja yksinkertainen malli. Jos kaapista löytyy sekä musta että valkoinen naruolkaiminen toppi, ota varmuuden vuoksi mukaan myös sellaiset. Jos käytät kynsilakkaa, kannattaa valita hillitty väri ja tarkistaa, ettei lakkaus rosoile, sillä kädet saattavat näkyä kuvissa. Suuret korut kannattaa myös jättää pois. Meikitkin on hyvä ottaa mukaan, sillä kuvausten lopuksi otetaan joskus myös kasvokuvia perheestä.

Vielä muutama asia:


Jos vauvan sisarukset tulevat mukaan kuvauksiin, napatkaa leluja tai vaikka iPad mukaan ajanvietteeksi.

Olen saanut paljon palautetta siitä, miten rentouttavaa vastasyntyneen kuvauksissa käyminen lopulta on. Ennen kuvauksia ei uuden vauvan kanssa välttämättä ole ehtinyt käydä vielä kovinkaan monessa paikassa. Kuvaukset ovat siis loistava tilaisuus levolle ja rentoutumiselle. Vauvanne on hyvissä käsissä kanssani ja teen parhaani, että studiossani olisi kotoisa ja mukava tunnelma.

On ilo saada tallentaa elämänne ihmeelliset päivät.


Odotan jo innolla tapaamista!

Usein kysytyt kysymykset. Senjakulmala.fi